tiistai 11. marraskuuta 2014

aikaa lukemiselle

Lukemisesta tulee väistämättömästi ensimmäisenä mieleen kotikaupunki ja mukulakivikadut, jotka veivät kirjastolle. Tuolle suurelle mäelle, joka oli kuin paikka taivaassa. Muistan sen atmosfäärin, ne kymmenet hyllyt täynnä, mitä mielenkiintoisempia kirjoja, jotka halusin kaikki lukea.
Näitä ajatuksia vasten voikin peilata kuinka paljon oma ajatusmaailma on muuttunut vai onko se sittenkään muuttunut. Ainoastaan eri ulkokuori kätkeekin sisäänsä tuon täysin saman pojan, joka ahmi sisäänsä kaiken lukemisen arvoisen, mitä vain tuon ajan kirjastosta löysi. Ja löysihän sitä.

Nyt tänä syksynä on ollut aikaa tuolle lempiharrastukselle enemmän kuin sitten lapsuuden. Olenkin sijoittanut rahaa kirjoihin taas reilusti, mutta toisaalta kaikki hyvä maksaa, paitsi rakkaus, jota tuskin rahalla saat!


Tässä muutama löytö tältä syksyltä. Ensimmäisenä Waltarin hieno matkakertomus vuodelta 1929. "Yksinäisen miehen juna". Teos, jossa Waltari lähtee etsimään itseään ja tuo matkaa vie aina Helsingistä Istanbuliin, joka vielä tuolloin tunnettiin Konstantinopolina. Matka johtaa suurien kaupunkien kuten Wien, Pariisi, Rooma läpi ajan ja paikan. Tämän upean teoksen luin ensimmäisen kerran varmaan alle kymmen vuotiaana ja nyt sen löysin divarista ja vielä alkuperäispainoksena.


Kirjastosta, vanhojen kirjojen poistomyynnistä löytyi Juice Leskisen runoteos "Äeti". Runoutta, joka onnistuu vain harvoilta, mutta Juice osasin tuon kielenkäytön. Omanaikansa ja tyylilajin mestariteos.



Ja taas mahtava divarilöytö Waltarin "Feliks onnellinen" ensipainos vuodelta 1958 ja
  vielä Libristikappale. Upea lisä omaan Waltarikokoelmaan.



 Kirjaston poistomyynnistä löytyi vanhan ehdoton suosikki runoteos Joel Lehtosen "Hyvästijättö lintukodolle". Maailmassa on mestariteoksia, tässä on yksi niistä. Käsittämättömän hienoa tekstiä.


 



Tämäkin David Bowiesta kertova upea kuvaus oli siinä mielessä löytö, johon en ollut ennen törmännyt. Hieno tarina hienosta ihmisestä, suuresta persoonasta.



A.W. Yrjänän päiväkirja 1995-2008 on hienoa tekstiä, upeita kuvaelmia elämän erikoisistakin tilanteista. Päiväkirjat ovat yleensäkin niin intiimejä kurkistuksia toisen ihmisen sisimpään, että jo se saa mielenkiinnon heräämään. Suosittelen!




  Isänpäivä lahjaksi sain Torsti Lehtisen "Kainin merkki". Kirjassa tuon  kuvitteellisen merkin kantaja etsii itseään milloin mistäkin päin maailmaa, mitä erikoisemmista lähtökohdista katsottuna. Rauhattomana sieluna.  Torsti Lehtisen kirjoitustyyli kuin myös tuo verbaalinen nerous tekee tästä klassikon.




  Kauko Röyhkän uutuuskirja "Virallinen" on päiväkirja muotoon kirjoitettu näkymä suuren taiteilijan arkipäivään. Röyhkä sanoo asiat juuri sillä suoruudella ja turhia kumarteluja välttäen, jota vanha arvostaa.



 Tällaista teosta olen kaivannut ja tässä on teos nerosta, joka on antanut vanhalle elämänohjeita sanoillaan enemmän kuin kukaan muu. Fantastinen!




Siinäpä muutama vanhan kirjalöytö tältä syksyltä ja eikös se edelleen ole niin , että lukeminen kannattaa aina!