perjantai 19. syyskuuta 2014

Kesä 2014


Tapahtui ennen lomaa!






Kesän 2014 ulkomaan matka haudattiin muiden roskien joukkoon ja päätimme osallistua Tour de Finlandaiselle. Elikkä päätimme viettää hienon turneen suomen kaupungeissa.
Aloitimme matkamme Joensuusta, jossa tunnelma oli pohjois-karjalaiseen tapaan leppoisa ja kannatti vaihtaa ne kuuluisat farkut verkkarihousuihin, näin henkisesti, jos voi asian ilmaista. Aurinkoinen päivä jokiasemalla sai vanhan jälleen extaasiin. Vesi virtasi Pielisjoessa, vaahto tuopin pinnalla, kellot kutsui karnevaaliin.
Gloriassa happy hour, Lailassa karaokea korville, torikahvion aamiainen voitti hotelliaamiaisen mennen tullen. 60,s Palaverissa aitoa 60-luvun tunnelmaa. Ja sateenkaari päättyi jälleen kerran nakkikioskille.  Botaniassa hieno päivä Juuson kera.
4 päivää karjalan kunnailla jätti loistavia muistoja jälkeensä, jälkiä kaduille kaivatuille. Vain Jokela oli poissa, missä tuli istuttua aika moni hieno ilta yli 30 vuoden aikana, mutta Sointula ja Kerubi antavat lohtua kulkijalle jos toisellekin. Ja suur kiitokset Ninalle ja Jehkille vieraanvaraisuudesta.

Joensuusta matka jatkui tuohon maailman suurimpaan pikkukaupungiin Savonlinnaan. Majoittuminen kesähotelli Oopperaan aivan Olavinlinnan kupeeseen oli jo sinänsä kuin kotiinpaluu. Jos jotain tässä maailmassa kaipaan, se lienee nuo tutut rannat linnan liepeillä. Tuo virtaavan veden tuoksu, nuo rantatiet hopeapajujen alla.
Torilla lörtsy ja kahvi aamupalalla, lokit huutavat kilpaa höyrylaivojen kanssa. Porukkaa paljon kuin ooppera-aikaan kuuluukin olla, tunnelma mannermaisen rento. Kansainvälinen.
Caperossa maailman parasta pizzaa, Waahdossa kylmää bisseä, Pietari Kylliäisessä "Talon leivät"


.
Taide yhdistys Ars Novan vuosinäyttely. Avajaiset hieno tilaisuus, jossa läänintaiteilijaa myöten kaikki lähialueen taiteilijat paikalla. Vein näyttelyyn ainoan viime aikoina tekemäni maalauksen ja kas kummaa sehän meni kaupaksi ja vanha sai muutaman satkun mania.





Putkinotkossa mestarin jalan jäljillä. Kuvassa Joel Lehtonen ja vanha.
Pitihän tuolta reissulta ostaa mestarin hienon hieno "Kerran kesällä" teos.






Tulihan sitä käytyä myös Kalasaaressa pariinkin kertaan kesäaikana,
 Tuolla suurien selkävesien selättäjällä, merten pikajunalla.
 Ruoka ja kahvi valmistui kahden kokin voimin, kahden mestarin malliin.









Suomi-popfestareilla pistäydyimme kesken turneen. Olihan nyt nähtävillä sentään samana päivänä niin J. Karjalainen kuin Popedakin!





Turnee jatkui itsenäisen Suomen pääkaupunkiin, jossa tekemistä riittää ja tarjonta aivan toista luokkaa kuin täällä peräkylällä.
Arabian tehtaalla Tove Janssonin 100 vuotisnäyttely, jossa ovella vastaan purjehti itse muumipappa


Tulihan sieltä jokunen Muumimuki ostettua kokoelmiin, Toki ei aivan kaikista suurinta


Burger Kingissä Whopper ja Cola maistui tasan niin hyvälle kuin pitikin. Toimii aina on vanhan mielipide.




Kansakunnan olohuoneeksikin tituleerattu ravintola Elite Runeberginkadun ja eteläisen Hesperiankadun kulmassa täytyi käydä kokemassa vuosien jälkeen ja voidaan sanoa, että onni oli puolellamme pääsimmehän itse Tauno Palon kantapöytään, jossa jo paikka vaati tilaamaan Tauno Palon kerma-sipulipihvin.

Tässä oli annos vanhan mieleen, ei mitään turhaa, ei mitään liikaa ja maku ratkaisee. Jätetään se hienostelu neideille ja muille ruoasta mitään ymmärtämättömille.
Marmoroitu naudan ulkofilepihvi kerma-sipuli kastike, paistetut perunat ja suolakurkkua.
That,s it!


Veti vanhankin mietteliääksi, tuo Eliten tunnelma.






Suomenlinna ja Cafe Ursula kuuluvat kesäisen Helsingin kohteisiin ja sattuipa Ursulaan sopivasti Samba-ilta. Musa soi ja tanssia riitti. Tunnelma hieno kesäisen suomenlahden rantaravintolassa.
Ja tietenkin vanha käy jokaisella Helsingin reissulla vanhankuppilassa, niin nyt myös tänä kesänä. Älä riko perinnettä vaan kanna sitä mukana elämäsi läpi.




Muutaman Hotelli Vaakunassa asutun yön jälkeen siirryttiin suomen Turkuun ja hotelli Hamburger Börsiin. Ja vau! Saimme kattohuoneiston suoraan torille päin. Huoneen vieressä niin sauna kuin uima-allaskin. No ei valiteta. 


 Jos menette joskus Turkuun käykääpä ihmeessä ravintola Hospodassa, jossa on niin visuaalista- kuin myös henkistäfiilistä. 

Kaskenkatu 1:ssä sijaitseva  olutravintola "Uusi Apteekki", joka on myös tuttu Vares leffoista on mahtava illanistujaispaikka, jossa voit juoda Jussi Vareksen lempipaukkuja, kuten "Kyllikki Saaren suohauta". Pitihän vanhan sekin testata. Ei kyllä ollut mikään top 1000 pääsevä herkku, mutta rohkeasti kohti uusia vastoinkäymisiä.





Shamrock cafe on loistava ruokapaikka aivan torin vieressä. Avotuliuunissa paistettu "Meatlover  pizza" oli kaikesta lihasta tykkäävän vanhan mieleen, Toki ei pahalle näyttänyt, eikä kuulemma maistunutkaan kauniimman osallistujan salaatti.


Jälkkäriksi Cuba Libre!



Naantalissa riitti katsottavaa ja koettavaa koko päiväksi. Ruoka merisalongissa oli hyvää ja kalaa oli buffassa koko rahan edestä. Laskin olevan 16 erilaista  kalaruokaa. Aurinko paistoi niinkuin Naantalissa vain voi





 Hämeenlinnasta mukaan tarttui Martikan "I feel the earth move" vinyyli

.





 --ja ensipainos Eeva Tenhusen " Mustat kalat" vuodelta 1964



Pitihän se Hämeenlinnassa käydä myös hämeenlinnassa. Kuin myös Sibeliuksen nuoruuden kodissa olevassa museossa. Historiaa! Mahtava kokemus.
Hämeenlinna muistutti kovasti Jyväskylää, Poikkeuksena Jyväskylään verrattuna paljon vettä keskustan ympäristössä kuin myös puistoja, tämä seikka miellytti vanhaa kovasti.




.
Turnee päätettiin vanhan lempikaupunkiin Tampereelle, jossa kesäisiä päiviä vietettiin koskipuistossa piknikillä kuin tietysti, kun kesä on niin Kellaritillikassa, jossa nautin siiasta ja nieriästä tehdystä kalakeitosta ruisleivän ja voin kera.


.



Mahtava lomareissu suomen suvessa. Oli historiaa, nähtävyyksiä, hyvää ruokaa ja juomaa, musiikkia, Mahtavaa lomafiilistä ja rentoa chillailua yhdessä.