sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Ruokaa kesällä 2013

Tää kesä 2013 oli monipuolinen ruokien suhteen, no olihan siellä joitakin kohokohtia niin sanottuja helmiä. Tärkeintähän vanhan mielestä ruoassa on maku, ei niinkään sen terveellisyys tai ulkonäkö, jotka toki ovat tärkeitä, mutta ilman hyvää makua muulla ei ole merkitystä.

Pizza esimerkiksi on ollut vanhan mieliruoka aina 70-luvulta lähtien, jolloin löysin tuon hienon ruoan. Tässä ruokalajissa voit yhdistellä juuri niitä raaka-aineita mitkä itselle maistuu ja kyllä hyvä pizza pesee minkä tahansa muun ruoan mennen tullen, jos tykkää. Tässä kesän  muutamia pizzakokemuksia. Pizza sopii kaikenlaisiin tilanteisiin. Se sopii niin iloisiin hetkiin, masennukseen, krapulaan, iltapalaksi, ulkona syötäväksi, ilta/yöpalaksi. Itse asiassa hyvä pizza voi olla ihmisen paras kaveri tietyssä tilanteessa, se pelastaa päivän ja sen se on tehnyt ainakin minulle satoja kertoja.


 Itsetehty Jauheliha, kinkku, pepperoni, ananaspizza. Sopiva vaihtoehto darraan!


 Vapianon Salamipizza yksi parhaista.





Tämä pitää niin paikkaansa vanhan mielestä. Pieni viisaus, mutta totta, joka sana.



Kasvispizza( maa-artisokka, paprika, tomaatti, rucola) a,la Kesälato.




Kesäladon Äijäpizza( Salami, punasipuli, aurajuusto, kinkku), toimi ison bissen kanssa Joensuun kesässä 2013.



Pizza Bestistä kävin noutamassa "kiekon" ja se nautittiin "teletappi" maassa Lutakossa valtaisassa helteessä kylmien juomien kera.







 Parhaat pizzat "vanha" on saanut joka tapauksessa kuitenkin synnyinkaupungistaan Savonlinnasta ja Caperosta. Jossa niitä on tullut nautittua yli 30 vuotta.











Seurahuoneen kattoterassilla Vuohenjuusto-broilerileipä ja bisse kesäillassa 2013.  




Cuba Libre juhannusaattona 2013. Toimii Savonlinnan kesässä ja antaa uskomatonta energiaa taas jatkaa matkaa. Vaikka eihän tuosta paikasta heti muuten lähdettykään, vaan nautittiin hienoista maisemista ja kylmistä juomista. OI JOI JOI!




"Vanhalle" ollaan tehty terassi kesäksi! No sehän passaa! Tai, jospa se ei ollutkaan mulle? So?



Lohikeittoa Sarastrossa paahdetun ruisleivän ja kirnuvoin kera.





Tomaatti-vuohenjuustopasta rucolan kanssa





"Vanhan" kesä 2013 juoma oli Jack and Coke! Tässä paikkana oli Ravintola Sataman Sydän, jossa tuli istuttua monenakin yönä ja kuunneltua aivan loistavaa musaa. Hieno paikka istua lämpiminä kesäöinä.



Grilli Time Out Seurahuoneen kulmalla on tullut tutuksi "vanhalle" jo yli 40 vuoden ajalta, toki ennen nimi oli Torin Grilli.Tällä snagarilla on otettu muutamat matsit silloin ennen, kyllä ne oli aikoja .Joka tapauksessa juhannusyönä 2013 tuli Savolaiset haettua täältä.











Tulihan sitä grillailtuakin, kun kerran tällaiset mahdollisuudet on. Savonlinnan kasinon saarella on tämä grilli paikka aivan Saimaan rannassa





Old Rosie siideri mahtava brittituote, josta löytyy potkua 7,3% ja meno eikun paranee!





Broileri-kasvispasta toimi valkkarin kanssa Savonlinnan Seurahuoneella.



Ja "vanhan" suosikki ravintola Sea Horse, joka kertainen kohde Helsingissä käydessä. Ei turhaa kikkailua, vaan aitoja makuja, perinteisiä suomalaisia klassikkoruokia. Ehdottomasti parhaat ruoat jälleen kerran.


Lihapullat, perinteinen ruskea kastike, punajuuret ja muusi. Tästä ei ruoka parane.



Tai mites olisi Oskarinleipä?



Näitäkin tarvittiin muutamia kesähelteellä ja ehkä ilman hellettäkin.



Salsicciaa (Italialaista makkaraa) yrttisinappikastiketta aiolia ja salvialla maustettuja perunoita!



"Vanhan" kesään kuuluu aina kesän ensimmäinen Calvados! Nyt näyttäs pöytään eksyneen kaksi rouvaa bebe-leivoksineen ja kahvineen, mutta ei se haitannut ja enemminkin juhlisti tuota herkkää hetkeä jalon juoman parissa.



Tottakai Savonlinnan kesään kuuluu Lörtsy ja kahvi torikahviossa aurinkoisena aamuna, kun lokit kirkuu ympärillä, vanhat höyrylaivat lähtevät satamasta, torikauppiaat pystyttelevät myyntikojujaan, aurinko lämmittää ensi säteillään Olavinlinnan takaa ja ei ole kiire minnekään, ei ole suunnitelmaa seuraavasta siirrosta. Annat tunteiden viedä, elät, hengität tätä puhdasta Saimaalta tulevaa raikasta ilmaa. Tähän voisin jäädä!




Kookos-chilipossua perunamuusin ja kasvisten kera. Oli muuten hienossa balanssissa tulisuus ja muusin pehmeä voilla saatu hienon hieno rakenne.




Tämän annoksen kävin syömässä Joensuun Hyve&Pahe ravintolassa kaksi kertaa. Broileriwokki. Tässä on parhaimmillaan se tosi asia, että vaikka annos ei ole visuaalisesti kummoinen. Niin maku!!!!  Aivan mahtava!!!







Tallinnassa söin broileripastaa Intialaisessa ravintolassa. Todella löytyi sellaisia makuja, mitä en tiennyt olevan olemassakaan.







Cappucino ja leivos on hyvää, mutta vain 20 vuoden välein.









 Ravintola Talukörts on tuttu ravintola tallinnan vanhassa kaupungissa,  ehkä vähän huomaamaton, mutta loistava ruoka ja palvelu pelaa.




Talukörtsin Wieninleikeessä on sekä normaalit karnityyrit(sitruuna, anjovis, kapris) että maustevoi ja vielä lisäksi sitruunalla maustettu ruskeakastike. Toimii, vaikkei äkkiä uskoisi!





Tekaisin mehevän hampurilaisen yhtenä kesäiltana ja voin sanoa, että maistui! ( Pohja, valkosipuli, salaatti, coleslow, pihvi(  About 200g.), monterey jack juusto, chilimajoneesi, tomaatti, suolakurkku, kansi). Tämän herkun huuhdoin alas Cokiksella. Toimii!


 Kävin Jyväskylässä avattussa uudessa Classic American Dinerissa syömässä Triple cheese hampurilaisaterian colan kanssa. Hampurilainen oli todella hyvä, mutta ranuja ei välttämättä ois tarvinnu.. Todella reilusti juustoa niinkuin nimikin sen kertoo ja kokonaisuus oli niin Amerikkaa että!  Ihan jees, mutta ei pärjännyt "vanhan" giantburgerille.





Tuli lomalla tekaistua oikein vimosen päälle huippu!!!
Poron sisäfilettä, Whiskykastiketta, uusia perunoita ja salaattia.
Huomaa kypsyys( 56 sisälämpö). 
Tätä ei voi, eikä tarvitse selittää!!!!!





Kesän kohokohtia oli varmaan, kun oma tyttö laittaa vanhalle isälleen ja äidilleen vegaaniruokaa "Mummola" nimisessä kommuunissa ja alkuperäisellä 60-luvun Strömbergin hellalla.
Voiko lomalta enempää toivoa, vaikkei vegaani olekaan. Ruoka oli todella hyvää ja pesee mennen tullen monet ateriat, mitä ravintoloissa olen vuosien varrella saanut.
Arvostan!!!



Tässä muutamia otoksia kesäneineksistä, olihan sitä paljon muutakin, mutta niistä ehkä joskus toiste tai sitten ei, mutta nyt kun työt taas alkaa ja elämän rytmi hieman muuttuu. Niin on hyvä aloittaa "Kuivanousu" takaisin elämään.




Mutta eletään ja nautitaan, kun vielä ollaan edes jotenkin "kartalla".