torstai 2. tammikuuta 2014

Vuosi 2013

Yesterday's paper telling yesterday's news.
 Näinhän se menee ja niin meni taas yksi vuosi historian kirjoihin. Mennyt vuosi antoi "vanhalle" paljon. Paljon hienoja asioita tapahtui niin vapaa-aikana kuin työssäkin. 
Vuosi on jakautunut kuin tuo kakkupala; iso edessä oleva pala kuvaa vapaa-aikaa ja takana oleva lähes näkymättömissä oleva pala työelämää, joka ei enää näiden vuosien jälkeen tunnu oikein miltään.




Monet hienot ruokakokemukset koin menneenä vuotena , jotkut täyttivät aivan profeetaaliset mittakaavat. 
Ruokailukokemushan vaatii täydelliset olosuhteet; Paikka, ruoan maku, palvelu, fiilis, seura, nämä kaikki kun natsaa voit saavuttaa jotain, mikä pysyy mielessä.
Näitä hienoja kokemuksia voi vielä löytää tässä urbaanissa maailmassa, toki nämä kokemukset ovatkin subjektiivisiä näkemyksiä yksittäisistä ruoka-annoksista. Niin tosia ja kuitenkin niin aitoja.

Tässäpä "Vanhan" top 10 vuodelta 2013

Nro 10  

























Jalon Jallupullat toimivat vuonna 2013 useammankin kerran "vanhalle". Jalossa toimii kaikki edellä mainitut kriteerit. Tästä kaikesta suurkiitokset kuuluu niin Jaskalle kuin JP: llekin. Loistavaa ja samalla poikkeuksellista toimintaa tässä kaupungissa.


Nro 9



Tampereella Villisiassa "vanha" sai vielä vanhanajan Wieninleikettä, joka maistui kuin silloin kultaisella 70- luvulla. Silloin kun vielä tajuttiin mikä ruoassa on tärkeintä. Ja huomatkaa garnityyrit ovat ne ainoat oikeat( sitruuna, anjovis ja kaprisa)
Nro 8

Joensuun Kesäladossa aurinkoisena kesäyönä nautittu "äijäpizza" toimi pizzan ystävälle senverta lujaa, että jätti muistijäljen pitkäksi ajaksi. Joensuu lienee "vanhan" suosikkipaikka ollut jo 35 vuotta, mutta ei suotta. Tuolla pohjois-karjalassa tapaa aitoja ihmisiä ja saa oikeaa palvelua.


Nro7


"Vanhan" itse vääntämät feta-chilipullat, yrtti-voimuusi, cole ja pitkään poreillut tomaattikastike oli kertakaikkisen hieno kokemus nauttia ihan kotona hienossa seurassa.

Nro6


Lohisoppa "maailman suurimmassa pikkukaupungissa" eli Savonlinnassa toimii kesäiltana ravintola Sarastrossa. En itsekään tekisi paljoa parempaa miettii "vanha"

Nro5



Paikka, jossa aistit niin Juicen kuin Viidankin hengen, saa legendaarisessa ympäristössä loistavaa ruokaa. Vuonna 2013 "vanha" ruokaili Tillikassa useita kertoja, mutta Karitsa Wallenbergit olivat jotain, joka sai miettimään elämän ihanuutta ja hetken ainutlaatuisuutta.


Nro4


Tallinnassa Intialaisessa ravintolassa söin pastaa, josta löytyi makua siihen malliin, että turha edes yrittää tätä sanoin kuvata. 

Nro3


"Vanhan" suosikki ravintola jo 30 vuoden ajan ollut Seahorse ei petä koskaan, vaan tarjoaa huippuruokaa oikeassa ympäristössä. Paikka, joka on kuin hyppäys menneeseen, aikaan jolloin elämässä tärkeitä asioita oli ystävyys, rehellisyys, tasa-arvo, inhimillisyys, lojalisuus ynm. asiat, joita nyky yhteiskunta pitää lähinnä historian havinana. Seahorsen lihapullat ja muusi. Loistavaa.


Nro2

.
Ravintola Plevna Tampereella on kuulunut "vanhan" suosikkipaikkoihin jo useita vuosia ja tänne on pakko palata useita kertoja vuodessa. Täällä kaikki natsaa. Paikka on kuin vanha saksalainen viinikellari, kauniit nuoret tarjoilija tytöt avokauluksisissa mekoissaan tarjoilevat huippu ruokaa vilpittömällä ystävällisyydellä. Poronkäristys toimii näissä olosuhteissa "Sima" oluen kanssa järkyttävän hyvin. Kyllä "vanha" viihtyy.

Nro1



Poron sisäfilettä Whiskykastikkeen  ja Hasselbackan perunoiden kanssa oli menneen vuoden parasta antia. Turha selitellä tätä.


Tästä jutusta varmasti tuli hyvin esiin kaksi asiaa. Ensinkin hyvä kokki arvostaa itse tehtyä ruokaa ja hyvän kokin olemukseen kuuluu itsevarmuus, raaka-aineiden arvostus ja niiden oikea käyttö ja lievä narsistisuus.
Toinen asia, mitä "vanha" arvostaa on perusruoka, niinkuin varmaan hyvin tuli tässä jutussa esiin. Olihan top 10:ssä kolme kertaa lihapullat. Turhat fine diningit ovat vähemmän elämää kokeneiden iltasatuja, mutta jokaiselle jotakin periaatteellahan tämä yhteiskunta toimii.

Tähän loppuun haluan antaa erikoismaininnan englantilaiselle ruoalle, jota niin usein haukutaan. Lontoon Sohossa maistoin perinteisen Sunday roastin. Loistavaa ruokaa paikallisessa pubissa, Beatles soi taustalla ja pintti olutta vaahtosi tuopissa, fiilis kohdallaan.