tiistai 1. tammikuuta 2013

Uusi vuosi



Näin se alkoi taas uusi vuosi: Tunne on sama joka vuosi, mielen valtaa eksistentialistinen ahdistus. Mieli liikkuu hyvän ja pahan välimaastossa kuin Nietzschen teoksessa. Pakko potkia kroppa ylös ja valmistamaan vuoden ensimmäistä ateriaa. Hetken mietittyäni päädyin valmistamaan mukaellun englantilaisen aamiaisen, johon kuului munakokkelia, pekonia, chorizoa, chili-cheddarbruschettaa, yrttitomaattia, kahvia ja sitruunalla maustettua jaffaa.
Aamiainen oli loistava ja mielen valtasi eufoorinen olo, ja huomasinkin uudenvuoden ehkä sittenkin muuttuvan plusmerkkiseksi.
No niin pieninä palasina leipäni on ollut mun maailmassa näinä kokin vuosina. On nähty monet keittiöt ja nähty alan kehitys, toki myös ikäväksi todeta puolivalmis-/valmistuotteiden tulo alalle. Monessa ravintolassa kokin työ onkin lähinnä eri komponenttien yhdistelemistä ja lämmittelyä. Toisin oli ennen kun kaikki tehtiin itse ja kokin ammatti oli arvostettu  ja haluttu ammatti.
Monet uudenvuoden juhlat on valmistettu ja hienoakin hienompia ateriakokonaisuuksia tullut tehtyä. Kokeneet oppi-isät ovat alku aikoina antaneet kaiken tietonsa ja taitonsa käyttööni ja olenkin heille ikuisesti kiitollinen noista opeista ja neuvoista.
Herran vuonna 1983 oli isot uudenvuodenjuhlat Kylpylä Casinolla, jossa nuori kokki sai olla mukana järjestämässä silloisille neuvostoliittolaisille turisteille uudenvuoden päivällistä. Pöydät notkuivat ruokaa ja juomaa. Pääruokana oli naudan maksalla, munuaisilla ja juureksilla täytettyä lampaanpaistia, jälkiruokana jäätelötorttua ja kirsikkasiirappia. Oli myös kuivattua kalaa, jota oli kuivattu keittiössä useita päiviä ja haju oli jotain aivan käsittämätöntä. Ruoka maistui turisteille ja vodka virtasi. Lopetellaan tää juttu vaikka Police-yhtyeen laulun sanoihin "every breath you take, every move you make, every bond you break, every step you take".... Eli kaikki tää pitkä ura on ollut sen arvoista ja jokainen tapahtuma on johtanut toiseen ja jokainen asia on ollut tärkeä kokemus. Tästä kaikesta kiitos taas kerran loistaville entisille kuin myös nykyisille työtovereille. Ilman yhteistyötä ei kukaan tee ihmeitä, jos edes sittenkään, mutta yritetään ja vietetään parempi uusi vuosi ja ollaan tarkkana "i'll be watching you".