maanantai 30. syyskuuta 2013

Valoa ylä-kaupungista

Sokeutuneet on silmät selvännäkijän,
kadonneet linnut länsituuleen, kävelykadulla kirjailijan kirjaimet kastuneet.

Kaaos kauppakeskuksessa.
3+1

Kun aseet on ladatut, kun hämähäkit hävinneet.
Kitara soi kaipausta kaukaisuudesta.
Valoa ylä-kaupungista!







Ylä-kaupunki on Jyväskylän henkinen apu alakuloon ja aikuisten puuhamaa. Ylä-kaupunki alkaa mielstäni Cygneauksenkadun ja Kauppakadun kulmasta. Siinä on näkymätön portti alueelle, jossa mielenrauha vapautuu ja voit kokea vapauttaneesi itsesi ala-kaupungin juppiudesta ja markkinataloudesta.


Ylä-kaupungin puuhamaan suurimmat ilon aiheet lienee "Pyhässä kolminaisuudessa"  Tämän kolminaisuuden muodostavat Ravintola Sohwi, ravintola Ylä-ruth ja Lounais-puiston kioski eli Lounari. Tätä kokonaisuutta kutsutaan myös "Bermudan kolmioksi".
Tuohon kolmioon on aikaansa jäänyt myös "vanha" useamman kerran viettämään.


Ravintola Sohwi on hyvä ruokapaikka ja jossa on kiva vetää kunnon "pohjat" ennen "sivukirjastoon" siirtymistä. Jo vuodesta 1968 lähtien Sohwi on ollut hyvän fiiliksen ravintola, jossa  yksi kaupungin parhaista terasseista, varsinkin kesäöisin. Kun vielä kuulut INSIDE klubiin saat juomia aseveli hintaan.














Ravintola Ylä-Ruth myös yliopiston sivukirjastona tunnettu paikka on ollut "vanhan" suosikkipaikka Jyväskylässä viimeiset 19 vuotta eli tasan sen ajan mitä "vanha" on tämän kaupungin pölyjä niellyt.
Ylä-ruth on juomapaikka, on myös ruokapaikka, mistä saa hyviä keittoja. Ylä-Ruth on rokkipaikka. Ylä-Ruth on kaupungin kulttuurin kehto. Ylä-Ruth on paikka pohdiskella maailman menoa. Ylä-Ruthille on aina yhtä hienoa tulla ja olla. Vain pois lähtö harmittaa, mutta aina sinne palaa.












Lounaispuiston kioski eli grilli 21 tai Lounari ihan miten vaan on kesäisin "vanhan" lempipaikka. Upea terassi istua vaikka läpi kesä yön. Hyvät safkat, kohtuu hinnat ja ystävällinen henkilökunta. Monesti kulttuurikiertue päättyy juuri Lounarin terassille, josta "vanha" suunnistaa kohti uusia seikkailuja




Toki löytyyhän ylä-kaupungista myös Vakiopaine eli Vakkari, joka on myös todellinen kulttuuriaitta. Vakkarissa soi hyvä musa. Vakkarissa voit katsella taidetta ja tavata mielenkiintoisia persoonia.
Ylä-kaupungissa on myös kaupungin paras "divari", sieltä "vanha" on löytänyt monet aarteet omaan kirjahyllyynsä.
Eikä sovi unohtaa Pizzeria Mariaa, joka on vuodesta toiseen yhtä suosittu. Eikä suotta, siellä voit vielä aistia aidon pizzerian tunnelman. On kuin palaisit ajassa 30 vuotta taaksepäin. Loistavat pizzat ja mikä miljöö. Perfecto!
Yliopiston mäki ja vanha "amfiteatteri" lämpimänä kesäyönä. Pullo viiniä, hyvää seuraa ja nauti elämästä.



Ylä-kaupunki on "vanhalle" rakas paikka tässä muuten niin tylsässä kaupungissa. Se luo aitoa tunnelmaa ja vetää puoleensa kuin Elovena tyttö kaurapellossa. Onneksi on Ylä-kaupunki ja sieltä hohtaa ikuinen valo. Siellä tunnet neljä vahvaa tuulta. Siellä olet kotona.